Biznis u kući

U poslednje vreme sve je popularnije raditi od kuće i to nije usko vezano samo za poslove informacionog sektora ili uopšte one / fixdengi koji se rade preko računara, već i sve druge za koje je dovoljna jedna soba, garaža ili kuhinja. Čak i u slučaju da radite na nekom drugom mestu, ova vrsta biznisa može da se počne kao dodatni prihod i da neosetno preraste u ozbiljno poslovanje. Najvažnija stavka je zapravo finansijsko ulaganje koje je u ovim slučajevima minimalno, a tokom nekoliko inicijalnih godina može da donese pravo bogatstvo.

Pored minimalnih ulaganja, ova vrsta biznisa nosi i maksimalizaciju komunikacionih tehnologija. Sada na raspolaganju imate potpunu kontrolu nad svojim sajtom i društvenim mrežama na kojima nastupate, takođe vodite svu komunikaciju od komšiluka do udaljenih firmi na drugoj strani planete i imate jasan pregled svojih bankarskih transakcija i knjigovodstva.

I iako rad od kuće nije usko vezan samo za rad sa porodicom, vaša porodica je i vaš najveći saveznik u novim poslovnim poduhvatima. Na ovaj način provodićete više vremena zajedno, a bićete ujedinjeni idejom napretka i boljih uslova života za sve članove. Deca od malena mogu da se vaspitavaju u duhu preduzetništva i nauče se da razmišljaju tržišno i logično, a starije osobe će ponovo pronaći smisao pomažući vam u procesu proizvodnje.

Međutim, pre samog početka potrebno je da pripremite teren kao što bi to uradili da kreirate regularan posao u kancelariji ili proizvodnom pogonu. Potrebno je da prvo osmislite biznis plan, odvojite sredstva za minimum godinu dana i ozbiljno se dogovorite sa članovima porodice, ako oni učestvuju u proizvodnji, koji je čiji deo posla. Ukoliko nameravate da radite sami, tada je obavezan dogovor sa porodicom da vas ne uznemiravaju dok radite i šta su to tačno hitne i bitne situacije zbog kojih ćete morati da prekinete posao da bi ih rešili. I pored ovih bitnih detalja, preispitajte sebe da li imate dovoljno iskustva baš u tom poslu, da li ste spremni da rizikujete da bi ostvarili profite i da li možete da se pokažete kao profesionalac. Setite se i da proverite koje su vam specijalne dozvole potrebne da počnete da obavljate delatnost od kuće.

Opasnost koja leži u ovom tipu biznisa je da se previše uvučete u kuću i zaboravite sve ostale obaveze koje prvenstveno imate prema svom zdravlju, kao što su rekreacija i odmor na primer. Ali to su iste opasnosti koje vrebaju svakog preduzetnika na početku. Nemojte se obeshrabriti razmišljajući da vi i vaša porodica ama baš ništa ne mogu da kreiraju u samoj kući kada je jedna sada velika i uspešna beogradska firma keksa počela pre samo nekoliko godina upravo u kuhinji. Startovali su sa 200 evra početnog kapitala od kog su kupili dva pleha za rernu i potrošni materijal u obliku ovsenog brašna i ostalih dodataka. Majka porodice je sa dve komšinice mesila i pekla keks dok su deca spavala noću ili prepodne bila u vrtiću, a otac je bio zadužen za marketing i distribuciju popodne. Danas ova firma posluje sa velikim lancima supermarketa i ima svoje odano tržište. Vodite se njihovim primerom i organizacijom, i nemojte odustajati.