Preduzetnički duh

Prva i najznačajnija greška koja se javlja kod preduzetnika je pogrešan izbor tipa posla kojim žele da se bave i odatle potiču sve dalje teškoće. Pa hajde da pogledamo sa čim prvo treba da se suočite pre nego što se uopšte odlučite da pokrenete svoj biznis.

Imate li stomak da budete preduzetnik? Pod ovim „stomak“ podrazumeva se da li imate jaku i goruću želju unutar sebe da budete svoj gazda. Ukoliko niste sposobni da žrtvujete svoje vreme i trud izgarajući na sopstvenom poslu, tada je bolja opcija da radite za nekog drugog sa malim žarom i ne žalite se na platu ili uslove rada. Ali ako ne umete da se pokoravate drugima, ubeđeni ste da vaše ideje mogu da funkcionišu i donesu profite, tada nema svrhe da bukvalno skapavate radeći za nekog drugog i sve vreme se žalite, već je pravo vreme da iskoračite iz sigurnosti i napravite svoje poslovno carstvo.

No, nije potrebno samo da ste psihološki snažni, već treba da posedujete i „preduzetnički mozak“ ili ono što se naziva ulična inteligencija. Nije bitno da li umete ili ne umete da deklamujete gradivo iz škole ili sa fakulteta, ali je ekstremno važno da umete da shvatite kretanje trendova, potražnju na tržištu i proizvodne i profitne potencijale. A uz to naravno potrebno je da posedujete kapital koji će proizvesti pozitivan priliv novca vezan za vaš posao najmanje u toku godinu dana. Mnogi poslovi mogu da se počnu vrlo skromno i da se profiti koriste za dalja ulaganja i proširenja proizvodnje. U ovim situacijama potrebno je da budete „čovek za sve“ i na taj način naučićete direktno sve segmente svoje proizvodnje dok ne uspete da zaposlite druge da rade za vas.

Uz sve ovo, treba da budete svesni da za vas neće postojati osmočasovno radno vreme i dva dana vikenda, već samo neophodno vreme za spavanje, ostatak će biti posvećen poslu. Pored vas, ove činjenice treba da bude svesna i vaša porodica i da se složi sa vašom idejom zarad napretka svih članova. Ponekad zaista nema potrebe da odmah ulazite potpuno u biznis, pogotovo ako to finansijski ne možete da izdržite. Moguće je da osnujete firmu i još uvek radite za nekog drugog, a da svoje slobodno vreme dajete razvijanju posla. Ali ovo pravilo važi za manje poduhvate i stvarno samo za početak, kasnije ćete shvatiti da ne možete da postignete na obe strane i da morate da se odlučite za onu isplatljiviju.

Rad od kuće poslednju deceniju je postao vrlo popularan, ali ova vrsta rada uopšte nije tako bajkovita kao što se čini na prvi pogled. Ukoliko imate porodicu, a pogotovo mlađu decu, shvatićete da ćete morati da prekidate svoje obaveze zbog tekućih problema i situacija u kući, što nije dobro. U ovom slučaju gledajte kako znate i umete da odvojite jednu prostoriju za kancelariju ili ako imate i tu mogućnost, pređete u garažu, samo da bi se odvojili od situacija koje uvek izgledaju hitno, ali se nikada ne bi dešavale da radite na nekom udaljenijem mestu.

Međutim, ako je vaš biznis porodično orjentisan, tada ćete u svom supružniku i deci pronaći najbolje saveznike na putu ka uspehu. Dogovorite se jasno čije su koje obaveze i kako će se raspoređivati budući profiti, koliko će to značiti za ulaganje u dečije obrazovanje, sport ili putovanja, i nemojte se brinuti jer vaš biznis neće moći da propadne uz toliku podršku.