Teškoće i saveznici vašeg biznisa

Prilikom osnovanja biznisa potrebno je da se detaljinije raspitate prvenstveno o svojim obavezama prema državi. Svaki tip posla potpada pod određeni segment zakonskih regulativa i nemojte sebe dovoditi u neprijatne situacije ili čak bankrot samo zato što nešto ne znate, jer se od vas očekuje da znate unapred.

Za bolje upoznavanje sa zakonom mogu da vam posluže advokati i pravnici, i u slučaju da pravite specijalizovan proizvod svakako ćete morati da pronađete i nekog valjanog konsultanta koji ima reputaciju profesionalca u vašoj oblasti poslovanja. Čak i u slučaju da proizvodite kolače u sopstvenoj kuhinji trebalo bi da znate da vas zakon obavezuje da su zidovi kuhinje obloženi keramičkim pločicama do tri metra visine, a da su spojevi između poda i zidova zaobljeni. Ovo su mali detalji, koji umeju dosta da koštaju i da vas dovedu do gubitka dozvole da radite svoj posao. Isto važi i za određene sertifikate bitne za industriju u kojoj se nalazite.

Prilikom izbora konsultanta budite više nego oprezni jer mnoge firme naplaćuju svoje usluge savetovanja daleko više onima koji su početnici. Nemojte da vas mrzi da proverite na više mesta i tek posle toga donesete odluku kome ćete plaćati i koliko za valjane savete.

Vaš sledeći savetnik i suštinski, najbolji prijatelj u biznisu je vaš knjigovođa. On treba da zna sve o firmi i on treba da je usko specijalizovan za pitanja ugovora na određeno ili neodređeno vreme koje ćete sklapati sa radnicima. On ili ona treba da vam jasno ukaže na sve moguće dažbine po pitanju plata i poreza na prihod firme. Računajte da ćete, trenutno, za najnižu platu morati da plaćate preko 13 000 dinara ukupnih poreza i plus porez na dobit firme. Ukoliko želite da uzmete deo profita koji ste sami zaradili, moraćete ponovo da platite porez jer sada prebacujete novac sa računa firme na sopstveni tekući račun. Isti princip važi i za stanove ili automobile. Možete se sa knjigovođom dogovoriti da se deo prihoda firme prikazuje kao trošak i tako ga preuzeti, ali iako je ovo legalan postupak, vodite računa da se ne okliznete i pređete granicu.

Pored toga vodite računa kada sklapate ugovor sa drugom osobom ili firmom oko rentiranja poslovnog prostora ili čak lizinga. To su detalji koje dobar advokat može uspešno da reši za obe strane, kao i ispravni saveti u vezi registrovanja intelektualne svojine, zaštite brenda i sličnih detalja.

Banka je vaš sledeći saveznik, i zato nemojte da izaberete banku u kojoj ste ranije imali račun ili preko koje vaša tetka prima penziju pa je prezadovoljna. To nisu valjani razlozi za otvaranje računa firme. Nemojte čak ni da budete zavedeni marketingom određene banke da su njihovi mesečni troškovi daleko niži u odnosu na konkurente, ako takva banka ima komplikovanu proceduru plaćanja sa vašeg računa ka drugim firmama, nema online servis preko kog možete sami da puštate naloge, niti je sposobna da izvrši efikasne transakcije sa inostranstvom.

I poslednja stavka, koja se generalno prenebegava na Balkanu, je osiguravajuća kompanija. Osiguranje je krucijalno važna stavka za bilo koji biznis, pa čak i onaj koji radite preko računara i od kuće. Nemojte da vas mrzi da proverite osiguravajuće kuće i njihove reputacije, cenu koju treba da platite i premije koje možete da dobijete. Jedna najobičnija poplava, sitniji požar ili krađa mogu da vas puno ili potpuno upropaste, i zato nemote misliti da rasipate novac na ovu stavku, kada vas osiguranje zapravo jedino i štiti od neočekivanih situacija.